top of page
Zoeken
  • redactie

Test je kennis over de legitieme #2

Bijgewerkt op: 23 feb. 2021

Moeder Els heeft haar vriend Karim in haar testament tot haar enige erfgenaam aangewezen. Ze woont al heel veel jaren met hem samen. In haar testament heeft ze aan haar kinderen alleen de spulletjes vermaakt waar zij aan gehecht zijn, zoals fotoalbums en wat sierraden. Haar kinderen Marieke en Noud zijn het er nooit mee eens geweest dat Els op zoek ging naar nieuw geluk na het overlijden van hun vader. Dochter Helen is wel erg blij voor moeder en heeft alle begrip dat Els haar vriend Karim als enig erfgenaam heeft aangewezen. Kunnen Marieke en Noud hun legitieme portie claimen en wat levert dat hun op?

 

Antwoord


De legitieme portie van ieder kind is de helft van wat ze zouden hebben geërfd als er geen testament zou zijn gemaakt. Dus ½ x 1/3 = 1/6. Als Noud en Marieke hun legitieme portie claimen hebben zij recht op een geldbedrag ter grootte van 1/6e deel in de waarde van de bezittingen en schulden van Els.


Els heeft in haar testament de regeling opgenomen dat als een kind de legitieme portie claimt, die pas hoeft te worden betaald als ook Karim is overleden. Dit betekent dat Noud en Marieke hun legitieme portie niet meteen krijgen uitbetaald, maar dat ze het van Karim te goed houden tot hij is overleden. Overigens hebben Noud en Marieke geen garantie dat zij hun legitieme portie na het overlijden van Karim volledig krijgen uitbetaald. Zij moeten hopen dat er dan nog wat over is. Want Karim mag de erfenis van Els volledig opmaken, als enig erfgenaam kan hij namelijk doen met de erfenis wat hij wil, zelfs alles opmaken. Dat heeft Els zo gewild.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gemiddeld bedrag van legitieme portie onderzocht

Mark Beuker, als onderzoeker verbonden aan de RUG, becijferde het bedrag van de gemiddelde legitieme portie in 2016. Dit deed hij in zijn artikel, ‘De legitieme gekwantificeerd: aantallen legitimariss

Comments


bottom of page